آمر امور زراعتی ریاست زراعت ولایت قندوز در صحبت با خبرنگار جمهور عنوان داشت که این افزایش، به دلیل تدابیر محافظتی بود که از جانب این ریاست انجام یافت و با این کار، دهاقین توانستند تا حاصلات خود را تا دو برابر افزایش دهند.
عبدالخالق فقیری آمر امور زراعت قندوز تصریح نمود که این ارگان، با توزیع خریطه های نگهدارنده و ادویه ضد مگس خربزه در میان کشاورزان موفق شد تا جلو بخش اعظمی از تلفات این میوه را بگیرد.
به گفته وی؛ خصوصا ولسوالی های چهاردره، امام صاحب، خان آباد و علی آباد از مناطقی هستند که بیشترین حاصلات امسال قندوز در آنجا تولید شده است.
آقای فقیری گفت: ” ما امسال بدون کدام ترس و شک می توانیم بگوییم که حاصلات ما بر علاوه زیاد شدن، بسیار مرغوب و با کیفیت نیز می باشد”.
اداره زراعت ولایت قندوز سال گذشته اعلام کرده بود که بیش از 90 درصد از محصولات خربزه این ولایت، طی سال 91 به کلی فاسد و غیرقابل استفاده بوده است.
محمدالله از جمله کشاورزانی می باشد که مدعی است در سال گذشته، 6 جریب زمینش را خربزه کشت کرده بود؛ اما محصولات به دست آمده حتا مصارف همان سال او را نیز تامین نکرده بود.
او نیز کمکهای انجام شده از سوی ریاست زراعت قندوز را در افزایش چشمگیر محصولات خویش طی امسال موثر می داند.
محمد الله می گوید: ” فضل خدا امسال جبران خسارت سال پیش را هم کشیدیم؛ محصولات امسال بسیار خوب بود؛ کدام خرابی در کیفیت خربزه ها نشده بود”.
اما جمعه دین دیگر کشاورزی که او نیز محصول قابل توجه ای از کشت امسال خود دریافت کرده؛ نگران بازار فروش تولیداتش است.
وی عنوان می دارد: ” خوب است که خربزه امسال بسیار زیاد شده؛ ولی اگر دولت کمی کوشش کند که مارکیت برای فروش هم جور شود بسیار خوب است. اگر مارکیت پیدا نشود بسیار سخت است و خربزه های ما کلشان خراب خواهد شد”.
به بیان وی؛ نبود سردخانه و محل مناسب نگهداری برای این محصول، باعث شده که خربزه قندوز با بهای بسیار کمی تنها در همین ولایت به فروش برسد و قابلیت انتقال آن به دیگر ولایات وجود نداشته باشد.
بسیاری از کارشناسان اقتصادی کشور، بخشی از پیشرفت اقتصادی افغانستان را منوط به میکانیزه شدن کشاورزی کشور می دانند.
آنها تاکید دارند که افغانستان با توجه به استعداد شگفت کشاورزی در آن، می تواند با اهمیت دولت و سرمایه گذاری اساسی، بخشی از اقتصاد ضربه پذیر خویش را ترمیم ببخشد.